RİZE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Yayık

  
       Tereyağı çıkarmak için sütün içine döküldüğü ve çalkalandığı kaptır. En eski biçimi dikdörtgen biçiminde ve içi derince oyulmuş olup tahtadan yapılmıştır. Yayığın içinde sütün çalkalanmasını sağlayan bir düzenek bulunmaktadır. Yayığın kapağı kapatıldığında çalkalama işlemini sağlayan kolu üst kısmında kalır. Bu kolun döndürülmesiyle işlem gerçekleştirilir. Yörede kullanılan kimi yayıklarsa silindir biçiminde olup iki tarafından tutma ve ip geçirme yerleri bulunan ortası deliktir. Ortasındaki delikten yoğurt koyulur ve iyice çalkalanır. Yoğurttan ayran çıkarılır. Yöre halkı bu işleme " Yayık Vurma" der. Yayık vurma işi için yaylacılar komşularını yardıma çağırır. Genellikle her yaylada bu işlem ortaklaşa yapılır. Atma türküler eşliğinde şenlenen, yayık evinde elde edilen yağ yıkanıp tuzlandıktan sonra yağ kaplarına basılır.