RİZE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Rize Kokulu Üzümü


Ürün :
  Üzüm 

Ürün Adı : Rize Kokulu Üzümü

Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç İşareti

Ürün Grubu : İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar  

Başvuru Tarihi : 16.08.2022

Tescil Tarihi : 14.04.2025

Durumu : Tescilli


Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri :

Rize Kokulu Üzümü, Rize ilinde yetişen Vitis Labrusca L. türünde sofralık üzümdür. Yuvarlak yapıda, kabuk rengi mavimsi siyah ve meyve etinde kendine has foxy tadı hâkim olan ve bu kokusu ile özdeşleşmiş bir üzümdür.

Rize Kokulu Üzümünün tanesinde 2-3 çekirdek vardır. Tane ağırlığı 2,99-3,43 g, çapı 16,31-17,59 mm, salkım ağırlığı 92,79-117,89 g, salkım genişliği 76,28-82,04 mm, salkım uzunluğu 107,97-112,47 mm’dir. Rize Kokulu Üzümünün kabuğu kalın olup kabuk rengi mavimsi siyahtır. Hassas yapısından dolayı dalından rahatlıkla koparılan Rize Kokulu Üzümünün hasadı Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yapılır. Şıra oranı % 59-68 olan Rize Kokulu Üzümü; pekmez, üzüm şırası ve yöreye özgü, coğrafi işaret olarak tescilli Rize Pepeçurası yapımında kullanılır. Çok az bir miktarı taze olarak tüketilen Rize Kokulu Üzümü daha çok pekmez ve pepeçura yapımında kullanılır.

Rize Kokulu Üzümü, Rize ilinin tarım ekonomisinde ve mutfak kültüründe önemli bir geçmişe sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.