Ürün : LokumÜrün Adı : Rize Enişte LokumuCoğrafi İşaretin Türü : Mahreç İşaretiÜrün Grubu : Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılarBaşvuru Tarihi : 20.07.2020Durumu : TescilliTescil Tarihi : 26.05.2021 Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Rize Enişte Lokumu; Rize ilinde uzun yıllardır düğünlerde davetliler için hazırlanan ve ayrıca düğün sonrasında damada gönderilen bohça içinde yer alan uzunluğu 15 cm, kalınlığı 2 cm ve ağırlığı 130 (±5) g olan rulo şeklindeki kurabiyedir. Tereyağı, buğday unu, toz şeker, su, kabartma tozu, yumurta ve limon kullanılarak üretilir. Geçmişi 1800’lü yıllara dayanan Rize Enişte Lokumu, Rize ilinin sadece mutfak kültüründe değil, evlenme gelenekleri arasında da önemli bir yere sahiptir. Rize Enişte Lokumu; düğün merasimleri sırasında hazırlanan damat bohçası içinde yer alır ve gelinin baba evine her gidişinde yine bohça içinde damat evine gönderilir. Eskiden sadece evlerde üretilen bu ürün günümüzde ticari amaçla üretilmekte ve ilgi görmektedir. Rize Enişte Lokumunun üst tarafı altın kahverengidir. Alt tarafı diğer üç yönüne göre daha fazla kızardığı için bu bölümde renk daha koyudur. Zemini düz, üstü çok hafif kabarıktır, kabarıklık pişme sırasında doğal olarak meydana gelir. Ürünün şekli verildikten sonra fırına atılmadan önce üst tarafın uçlara yakın bölümüne ve orta kısma yaklaşık birer santim arayla enine çizikler atılır. Bu çizikler keskin birer hat oluşturur. Üretim Metodu: Malzemeler: 1000 (± 100) g tereyağı 3750 (± 375) g buğday unu 1500 (± 150) g toz şeker 0,25 (± 0,04) l su 60 (± 5) g kabartma tozu 6 (± 1) adet yumurta Yarım limon Yapılışı: Rize Enişte Lokumunun üretiminde Rize’de üretilen tereyağı kullanılır. Tereyağı, toz şeker, su ve yarım limon düşük dereceli ocakta eritilir. Karışım kaynayınca ocak üzerinden alınıp oda sıcaklığında el yakmayacak kadar soğuması beklenir. Kabartma tozu ve yumurta konulduktan sonra un yavaş yavaş yedirilerek eklenir. Ilık hale gelen karışım elle veya makine ile kulak memesi kıvamına gelene kadar 3-5 dakika yoğrulur. Hamurdan 15 cm uzunluğunda ve 2 cm kalınlığından şeritler kesilir. Gelin ve damadın birlikteliğini temsilen şeritlerin iki ucuna ve orta kısmına bıçakla; yaklaşık 1’er cm aralıkla 2’şer çizik atılır. 170-180 °C sıcaklıkta yaklaşık 35 dakika pişirilir. Pişmiş lokumların ağırlığı 130 (±5) g’dır.