RİZE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Çayeli Kuru Fasulye Yemeği


Ürün : Yemek

Ürün Adı : Çayeli Kuru Fasulye Yemeği

Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç İşareti

Ürün Grubu : Yemekler ve Çorbalar

Başvuru Tarihi : 27.04.2017

Tescil Tarihi : 02.01.2018

Durumu : Tescilli


Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri :

          Çayeli Kuru Fasulye Yemeği ilçeye özgü yapımı ve sunum şekli ile Çayeli'ne ve köylerine has yemek özelliği ile 1980'li yıllardan beri ülkemizin pek çok yerinde bilinirliği olan bir yemektir. Geleneksel kuru fasulye yemeğinden farklı yapımı ve tadı ile farklılaşmıştır.
          Yemeğin yapımında TS 141 nolu Kuru Fasulye Standardında belirtilen kalite özelliklerine göre Sınıf-1'e giren, beyaz renkte, yuvarlak şekilli ve büyük taneli olarak tarif edilen "şeker" çeşidi, boy özellikleri açısından "A(büyük)" yani göz açıklığı 8 mm olan yuvarlak delikli elek üzerinde kalan tanelere sahip fasulye ve dana veya tosun eti kullanılır.

Çayeli Kuru Fasulye Yemeği.jpg