Ürün : MuhlamaÜrün Adı : Rize MuhlamasıCoğrafi İşaretin Türü : Mahreç İşaretiÜrün Grubu : Yemekler ve çorbalarBaşvuru Tarihi : 22.11.2018Durumu : TescilliTescil Tarihi : 26.03.2021Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Rize Muhlamasının üretiminde; yörede “koleti peyniri” olarak da adlandırılan kolot peyniri, tereyağı, mısır unu, tuz ve su kullanılır. Rize Muhlaması, gıda ile temasa uygun bakır sahanda ve tahta kaşık kullanılarak üretilip sıcak olarak servis edilen yöresel bir yemektir. Rize’de uzun yıllardır üretilen ve yörenin düğün yemekleri arasında yer alan Rize Muhlamasının, coğrafi sınırla ün bağı bulunur. Üretim Metodu: 2 kişilik (1 porsiyon) Rize Muhlaması için gerekli malzemeler aşağıdaki gibidir. • 200 g tereyağı • 150 g mısır unu • 200 g az yağlı kolot peyniri • 5 g tuz (1çay kaşığı) • 240 ml su (1su bardağı) Tereyağı, mısır unu ve tuz, ateşin üzerindeki bakır sahanda, tahta kaşıkla kavrulur. İstenilen esmerlik elde edilince, kenarlardan ortaya doğru kaynamış su ilave edilip homojen karışım elde edilinceye kadar karıştırılır ve ateşin altı kısılır. Muhallebi kıvamına ulaşılınca, ince ince tellendirilerek önceden hazırlanan kolot peyniri, muhlamanın üzerine dizilir. Kaşık ile peynirler hafifçe içe doğru bastırılır ancak karıştırılmaz. Kısık olan ateş tam açılır, 10-15 saniye kadar pişmeye bırakılır ve ocağın üzerinden alınır. Sıcak olarak servisi yapılan Rize Muhlaması ambalajlanmaz.