Ürün : Çay
Ürün Adı : Rize Çayı
Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı
Ürün Grubu : İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar
Başvuru Tarihi : 15.08.2017
Durumu : Tescilli
Tescil Tarihi : 26.03.2021
Çay (Camellia sinensis), çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve
tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisidir. Siyah çay; çay bitkisinin yaprak, tomurcuk ve
yumuşak saplarından tekniğine uygun işlemler ile soldurma, kıvırma, oksidasyon ve kurutma sonucu elde edilen
üründür. Siyah çay sınıfına giren Rize Çayının kendine özgü tat, koku, renk ve aromasının ortaya çıkmasında
aşağıdaki etmenler etkilidir.
1. Rize’de yetişen çay bitkisi çeşidi (biyolojik etmenler)
2. Rize’nin iklim, toprak, topoğrafya ve çevre koşulları (coğrafi etmenler)
3. Çay bitkisinin Rize’de yetiştirilmesinden hasadına kadar uygulanan tarımsal teknikler (agroteknik
etmenler)
4. Siyah çay işleme tekniği
Rize Çayı en temel karakteristik özelliklerini iklim koşullarından alır.
Rize’de denize paralel olan dağlar,
sahilden en yüksek noktada 3937 m’ye kadar uzanır. Rize kıyıdan yaklaşık 750 m yüksekliğe kadar geniş yapraklı,
800-1400 m yükseklik arasında karışık ve 1600 m’den sonra iğne yapraklıların hakim olduğu ılıman yağmur
ormanlarıyla kaplıdır. 2000-2200 m yükseklikten sonra alpin çayırlar ve 2400 m’yi aşan bölümlerinde de buzul
göllerinin yer aldığı bu ekosistem biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengindir. Rize’nin jeolojik ve iklimsel
koşulları çaya, kendine özgü bir nitelik kazandırır.