İyidere İlçesi Çiftlik Köyü'nde yer alan Pileki Mağarası Karadeniz’e özgü hamsikoli (hamsili ekmek) ve mısır ekmeği pişirmek için kullanılan pilekinin hammaddesinin çıkarılması ile oluşan yapay bir mağaradır. Pileki önce sac ayağının üzerine konularak altına ateş yakılıp ısıtılmaktadır.Isıtıldıktan sonra büyük lahana yaprağı veya muz yaprağı ile kaplanarak hamsili ekmeğin ve mısır ekmeğinin hamuru içine konulmaktadır. Sac ayağının üzerinden alınıp, üst kısmı sac ile örtülmektedir. Daha sonra ocağın içindeki kızgın külün içine gömülmektedir.Üzerindede tekrar ateş yakılarak içindeki malzemenin pişirilmesi sağlanmaktadır.Pileki içinde buğday unu hamuru ile de ekmek pişirilmektedir. Pileki malzemesi özel bir taş olan, Karadenize özgü bir mutfak gerecidir. Yuvarlak ve içi boşaltılmış çanak şeklindedir. Pileki yapımında kullanılan bu özel taş malzeme İyidere İlçesi Çiftliköy deki Pileki Mağarasından çıkarılıp işlenmektedir. Binlerce yıldır yapılan bu işlem sonucunda Pileki Mağarası oluşmuştur. Mağara girişte iki büyük mekandan sonrasında ise birçok tünelden meydana gelmiştir. İçinde kuyular ve göller mevcuttur. Günümüzde İyidere Kaymakamlığı tarafından ışıklandırılarak çeşitli düzenlemelerle ziyarete açılmıştır.